Крепостта Калето

kreposta_kaleto

 

Не по малко впечатляваща е и крепостта “Калето” – архитектурен и исторически паметник на културата. Разположена на 610 метра надморска височина и площ от 10 200 кв. м, тя се вписва по невероятен начин в скалните масиви около Белоградчик.
Крепостта възниква около I век след Христа, като охранителен пост.
При археологически проучвания са открити артефакти датиращи от епохата на римските императори Веспасиан, Траян, Септимий Север. През вековете крепостта не губи стратегическото си значение, но следващо дострояване е извършено по време на видинския владетел от Третото Българско царство Иван Срацимир (1355 – 1396 г.). По времето на османското присъствие крепостта е във владение на турците. Днешният си вид “Калето” добива след разширение и доукрепване, осъществено от французи и италианци. То започва в 1805г. и завършва в 1837г. Така се оформят три крепостни двора и три порти.
Исторически крепостта се свързва с четата на Хайдут Велко (1809 г.), героизма на участниците в Белоградчишкото въстание от 1850 г., действията на Панайотхитовата чета от 1876г., Сръбско-Българската война от 1885 г.
От най-високите части на крепостта се разкриват удивителни панорамни гледки към околността.