Фалковец

falkovec

Фалковец е махала в Предбалкана, Северозападна България разположена на път N114 свързващ гр. Белоградчик с гр. Лом, област Видин. Фалковец се намира на 14 км. от гр. Белоградчик, на 170 км. от гр. София и на 52 км. от гр.Видин В непосредствено близост до устието на Стакевска река, вливаща се в река Лом. Махалата Фалковец съществува от около 1940 г. Първоначално на мястото на днешното село е бил построен крайпътен хан (вече несъществуващ), в който са спирали, за да почиват хората от близките села на път за пазара в Лом, Белоградчик или Ружинци. Впоследствие махалата се е разрастнала и са се появили нови къщи.
Това райско кътче с кристално чист въздух предлага възможности за алтернативен, излетен, вело и пещерен туризъм, алпинизъм, лов и риболов и спорт. От Фалковец започва масива на природният феномен Белоградчишките скали. В Стакевската река се провеждат тренировки и състезания по каякинг и рафтинг, а на 13 км е биосферен резерват Чупрене. В посока Орешец е и пещерата Козарника, в която е открит зъб на представител на рода Homo, може би Homo erectus. Ако датировката е коректна, това би било най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.
Само на 15 км от Фалковец е село Горни Лом, където е отправната точка за изкачване на връх Миджур, който със своите 2168 метра е най- високият в Западна Стара планина. Той се намира на границата между България и Сърбия. В неговото подножие се намират изворите на река Лом и река Тимок. Всяка година в първия уикенд на месец август се организира изкачване до върха.